Sıkça Sorulan Sorular - Okul Eğitimi

Evet. Milli Eğitim Bakanlığı kurum listesinde (https://mebbis.meb.gov.tr/kurumlistesi.aspx) veya Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemi (https://www.kaysis.gov.tr/Devlet_Teskilat_Detsis) üzerinde ayrı okullar olarak gösterilen her bir okul ayrı bir okul, dolayısıyla ayrı bir potansiyel başvuru sahibi olarak kabul edilir  ve kendilerine özgü ayrı birer OID edinmelidir. Aynı kural, aynı grup/şirket/dernek/vakıf çatısı altında faaliyet gösteren özel okullar için de geçerlidir. Başvuru yapılırken birden fazla okul adına tek bir OID ile başvuru sunulamaz. Her okul ayrı birer kurum olarak projede başvuran ya da ortak olabilirler.

Aynı grup/şirket/dernek/vakıf çatısı altında faaliyet gösteren özel okulların her biri için ayrı ayrı OID alınmalıdır. Başvuru yapılırken birden fazla okul adına tek bir OID ile başvuru sunulamaz ve tüm okullar tek başvuruda projeye dahil edilemez.

Avrupa Komisyonunun okul eğitimi alanına yönelik bir kaynak olarak yayınladığı School Education Gateway sayfasında kurslara ilişkin bir veri tabanı mevcuttur. 

Ayrıca, Kurs faaliyeti için Komisyon'un belirlemiş olduğu Kalite Standartlarına uyulması beklenmektedir. Lütfen tıklayınız: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/resources/quality-standardscourses-under-key-action-1-learning-mobility-individuals_en

Başvuru formunda yer alan Faaliyet Detayları bölümünde; öngörülen faaliyetlerin, faaliyet türünün (seminer, kurs gibi), faaliyetin süresi ve faaliyetin gerçekleşeceği ülkenin belirtilmesi gerekmektedir. Yani hibe miktarını belirleyecek değişkenlerin başvuru formunda belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca, yurt dışında eğitim verecek ev sahibi kurumun beyan edilmesi, proje kapsamında yapılacak eğitim faaliyetlerinin ve ev sahibi kurumun proje konusundaki eğitim faaliyetlerinin değerlendirilebilmesi açısından önem arz etmektedir.

Hayır. Okul Eğitimi Öğrenci ve Personel Hareketliliği başvurularında yurt dışı ortaklardan yetki belgesi alınması gerekmemektedir.

Evet, bu destek gidiş ve dönüşü kapsamaktadır.

Okul Eğitimi Öğrenci ve Personel Hareketliliği projelerinde ev sahibi ortak sayısında bir üst sınır bulunmamaktadır. Ancak, ilgili kurumun koordinasyon kapasitesine, projenin özelliğine ve planlanan faaliyetlere göre makul ve uygun ortaklar belirlenmesi uygun olacaktır.

Okul Eğitimi alanında Öğrenci ve Personel Hareketliliği projelerinde hareketlilik konsorsiyumu sadece akreditasyon sahibi kurumlar tarafından yapılabilir ve konsorsiyum koordinatörü sadece bu kurumlar olabilir. Akredite olmayan kurumlar tarafından konsorsiyum başvurusu yapılamaz. (KA122-SCH kodlu faaliyette konsorsiyum yapılamaz.)

Konsorsiyum üyesi olabilecek kurum/kuruluşlar ise şunlardır: Okul öncesi eğitim kurumları, ilkokullar, ortaokullar, örgün genel ortaöğretim kurumları, genel eğitim müfredatı içeren örgün mesleki ortaöğretim kurumları, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, MEB okul eğitimi alanındaki ilgili Genel Müdürlükleri.

Konsorsiyum üyesi olabilmek için İlinizdeki Okul Eğitimi alanında Akreditasyon Sahibi Kurumlarla iletişime geçebilirsiniz.

Hareketliliğin uygunluğunu ve kalitesini güvence altına almak için katılımcı bireylerin yanı sıra gönderen kuruluş ve ev sahibi kuruluş arasında hareketliliğin amaçlarını ve içeriğini tanımlayan bir anlaşmadır. Ayrıca yurt dışında geçirilen dönemin ev sahibi kuruluş tarafından tanınması için bir dayanak olarak da kullanılabilir. Ev sahibi kuruluşla gönderen kuruluşların hak, görev ve sorumluluklarını karşılıklı olarak teminat altına aldıkları belgedir.

Aynı teklif çağrısı döneminde en fazla 1 adet Okul Eğitimi Kısa Dönemli Öğrenci ve Personel Hareketliliği (KA122-SCH) proje başvurusu yapılabilir.

Kısa dönem proje başvurusu yapmadan da Erasmus+ hareketlilik fırsatlarından yararlanmak, Akredite kurumlarla irtibata geçerek hareketlilik konsorsiyumlarına dahil olmak ya da Program Ülkelerinden gelecek katılımcılara ev sahipliği yapmakla mümkündür.
Hayır.
Hayır. Aynı ülke içerisinde hareketlilik mümkün değildir.
Evet! Yeni dönemde Okul Eğitimi hareketlilik projelerinde öğretmenlerin yanı sıra öğrencilerin de öğrenme hareketlilikleri desteklenmektedir. Öğrencilerin kısa ve uzun dönemli öğrenme hareketlilikleri için fırsatlar mevcut olduğu gibi daha önce KA229 projeleri altında yer alan ve öğretmenlerin refakat ettiği öğrenci gruplarının değişimi faaliyeti de artık KA122 altında gerçekleştirilecektir.
Proje başlangıç ve bitiş tarihleri arasında olmak şartıyla faaliyetin türüne ve uygunluğuna göre her zaman hareketlilik gerçekleştirilebilir.

Katılımcıların, ilgili kurumda bilfiil çalışıyor olmaları gerekmektedir. Başka bir okulda ya da il/ilçe müdürlüğünde görevlendirilmiş personelin, eğitim görevi olmayan okul personelinin, eğitim ve öğretimle ilgili olmayan İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarının projenin yurt dışı eğitim faaliyetlerine katılması program kurallarına aykırıdır.

Başvuru aşamasında hareketliliğe katılacak personelin ismen belirtilmesi gerekmemektedir. Ancak, hareketliliklere katılacak kişilerin hangi seçim kriterlerine göre belirleyecekleri ve uygun katılımcıların nasıl seçilecekleri belirtilmelidir.

Okul Eğitimi Kısa Dönemli Öğrenci ve Personel Hareketliliği projesine azami 30 katılımcı dahil edilebilir. Hazırlık ziyaretleri ve refakatçiler bu sayıya dahil değildir.

Katılımcı sayısının belirlenmesi esnasında göz önünde bulundurulması gereken husus kurumsal kapasitedir. Kurumun toplam personel sayısı ve yapısı, büyüklüğü, proje yönetme kapasitesi gibi unsurlar ile proje hareketliliklerine katılacak kişilerin sayısı arasında orantı olup olmadığı başvurunun değerlendirilmesi esnasında özellikle ele alınacaktır. Kurumsal yapı ve proje faaliyetleri açısından tutarlı olmayan ve iyi gerekçelendirilmeyen katılımcı sayıları, içerik değerlendirmesi sırasında başvurunun ilgili kriterden yeterli puan alamamasına yol açabilir. Bu nedenle, katılımcı sayısının gerçekçi ve makul düzeyde olmasına dikkat edilmelidir.

Hayır. Kurumsal destek olarak verilen hibe katılımcıların yabancı dil hazırlığı için kullanılabilir.

Hayır. Proje kapsamında katılım sağlanacak eğitimin neden yurt dışında alınacağının başvuru formunda açık bir şekilde gerekçelendirilmesi ve eğitim dilinin kesinlikle Türkçe olmaması gerekmektedir.
Farklı faaliyet türlerine (kurs, işbaşı gözlem) katılım için kısıtlama yoktur, ancak gerekliliği ve gerekçesi iyi açıklanmalıdır. Ayrıca, aynı kişinin 10 günden fazla kurs ücreti desteklenmemektedir. Katılımcıları belirlerken bu kısıtlama göz önünde bulundurulmalıdır.
Hayır.