Öğrencilerin faaliyetlerini tamamlandıktan sonra katılımcı raporunu doldurmaları ve sunmaları gerekmektedir. Katılımcı raporunun sunulmaması halinde hibede kesinti yapılır. Öğrencinin raporunu sunmak istemesine rağmen rapor sistemindeki teknik arızalar nedeniyle sunamaması halinde, durumu kanıtlayan ekran görüntüsü sunulursa hibede kesinti yapılmaz.
Hibe hesaplamasına esas olan transkript, katılım belgesi gibi belgelerin zamanında veya hiç sunulmaması hibede kesinti yapılmasının yanı sıra, hibenin tamamının iadesinin istenmesi ile sonuçlanabilir.
Başvuru formuna https://webgate.ec.europa.eu/app-forms/af-ui-opportunities/#/erasmus-plus linkinden ulaşılabilmektedir.
Yükseköğretimin farklı kademelerine kayıtlı öğrenciler ile yükseköğretim kurumlarında görevli personel KA171-HED projesi aracılığı ile aşağıda isimleri verilen faaliyetleri gerçekleştirebilir.
Öğrenci Hareketliliği: Ülkemizden programla ilişkili olmayan üçüncü ülkelere, programla ilişkili olmayan üçüncü ülkelerden ülkemize yükseköğretim öğrencilerinin öğrenim veya staj amacı ile hareketliliğidir.
Personel Hareketliliği: Ülkemizden programla ilişkili olmayan üçüncü ülkelere, programla ilişkili olmayan üçüncü ülkelerden ülkemize yükseköğretim personelinin ders vermek veya eğitim almak üzere hareketliliğidir.
Her yıl Teklif Çağrısı ve Program Rehberi yayınlanmaktadır. Son başvuru tarihlerinden önce başvuru formları yayınlanır ve proje başvuruları başlamış sayılır. Ayrıca proje çağrısı yapılmamaktadır. Proje başvurusu yapmanın en önemli ve gerekli koşullarından biri Program ülkesi ortağınızın olmasıdır. Proje başvurusu yapmadan önce ortaklarınızı bulmuş olmanız zorunludur. Proje ortağınız olmadan başvurunuz geçerli kabul edilmez.
Türkiye Ulusal Ajansı web adresinden Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanmış olan ilgili yılın Teklif Çağrısına ulaşabilirsiniz.
Başvuru Formuna https://webgate.ec.europa.eu/app-forms/af-ui-opportunities/#/erasmus-plus linkinden ulaşabilirsiniz.
OID, "E" harfi ile başlayan ve 8 rakamla devam eden başvurularda kurumu tanımlayan bir numaradır (Örneğin: E12345678). Kayıt formundaki tüm bilgiler girildikten ve kayıt gerçekleştirildikten sonra sistem OID’yi otomatik üretir.
OID kayıt süreci ile ilgili detaylı bilgilere Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan sayfadan ulaşılabilir.
Kayıt süreci ile ilgili videoya link'ten ulaşabilirsiniz.Genel bir kural olarak, İşbirliği Ortaklıkları Program Ülkelerinde yerleşik kurum/kuruluşlar arasında işbirliğini hedeflemektedir. Ancak, Ortak Ülkelerden (Program Ülkesi olmayan diğer ülkeler) gelen kurum/kuruluşlar, katılımları projeye özel beceri ve/veya deneyimleri gibi sebeplerle önemli bir katma değer getirdiği takdirde İşbirliği Ortaklıklarıda ortak sıfatıyla yer alabilirler (başvuru sahibi sıfatıyla değil).
Erasmus+ Programı aşağıdaki ülkelere açıktır:
- Program Ülkeleri: Avrupa Birliği Üye Devletleri
- AB-dışı Program Ülkeleri: İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya, Norveç, Türkiye, Sırbistan
- Diğer Ortak Ülkeler (Program Rehberinde listesi verilmektedir)Başvuru formlarının yapısı proje ile ilgili belge eklemeyi mümkün kılmaktadır. Ancak, eklenebilecek toplam dosya sayısı ve boyutunda sınırlama bulunmaktadır. Bu sebeple benzer belgeleri (ör: ortaklardan alınan yetki belgeleri) bir arada tarayıp tek bir dosya olarak eklemek mümkündür.
Yükseköğretim kurumlarının İşbirliği Ortaklıkları projelerinde koordinatör ya da ortak olarak yer alabilmeleri için öncelikle Yükseköğretim için Erasmus Beyannamesi - ECHE (Erasmus Charter for Higher Education) başvurusu yapıp ECHE almaya hak kazanmaları gerekmektedir. ECHE başvuruları yılda bir kez Brüksel’de bulunan Avrupa Komisyonu Yürütme Ajansına yapılmaktadır. ECHE başvurularına yönelik Teklif Çağrısı hakkında detaylı bilgi aşağıdaki linkten edinilebilir:
https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/actions/erasmus-charter_en
Uzaktan eğitim modülü, iyi uygulamaların paylaşımı ya da bir network içinde yeni becerilerin öğrenimi için platform, değerlendirme metodolojileri ve materyalleri, ortak müfredat, dijital modüller / eğitim, öğretim ve öğrenim kaynakları, becerileri geliştirmeye yönelik metodolojik çerçeve, metodolojik yaklaşım, mobil uygulamalar, özel yazılım, farklı düzeylerde politika önerileri oluşturma / uyarlama.
Proje Sonucu olmayanlara örnek: broşür, web sitesi, ihtiyaç analizi, bloglar, wiki, haber / gazete, küçük ölçekli öğrenme / öğretme / eğitim materyalleri, sanal işbirliği ve yerel proje faaliyetleri, karşılaştırmalı raporlar, proje içinde kullanılan anketler ve rehberler, yüz yüze eğitimler, etkinlik / ulusötesi toplantılar, herhangi bir öğrenme / öğretme / eğitim faaliyeti organizasyonu.
Yaygınlaştırma, proje başarılarını ve sonuçlarını olabildiğince geniş kitlelere iletmektir. Proje sonuçlarının yaygınlaştırılması ve kullanılması, Erasmus+ Programının önemli bir odak noktasıdır. Yaygınlaştırma, proje sonuçlarından yalnızca projede yer alan kişi veya kurumların değil çok daha geniş bir kitlenin yararlanmasına olanak sağlar. Proje sonuçları erişilebilir ve başkaları tarafından kullanılmak üzere uyarlanabilecek ve olabildiğince yaygın olarak paylaşılacak şekilde geliştirilmelidir. Bu bölümde özetlenen planlar, projenizi ve sonuçları yaygınlaştırmayı planladığınız hedef kitleler için uygun olmalıdır. İyi bir yaygınlaştırma planı şunları içermelidir:
Sürdürülebilirlik, Erasmus+ Programı tarafından sağlanan proje hibesi bittikten sonra proje faaliyetlerinin, sonuçlarının ve etkilerinin devam etme potansiyeli olarak tanımlanabilir. Ayrıca, sonuçların ve yeniliğin katılımcı kurumların yönetimine, stratejilerine ve/veya pedagojisine dahil edilmesini de kapsar.