Akreditasyon başvurusu yapacak kurum ve kuruluşlar, Erasmus Akreditasyon Teklif Çağrısı, Başvuru Kuralları ve Erasmus Kalite Standartları adlı dokümanlarda belirtilen hususlar yanında bu dokümanlar esas alınarak hazırlanan aşağıdaki ilave hususlara da dikkat etmelidir.
Akreditasyon başvurusu bir hibe başvurusu değildir. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda Akreditasyon almaya hak kazanan kurum ve kuruluşlar, Erasmus kalite standartlarına uymaları şartıyla, akreditasyon almayı hakettikleri yıldan-2027 yılıdönemi boyunca her yıl düzenli olarak kolaylaştırılmış bir yöntemle hibe alma imkanı elde ederek;
-Temel mesleki ve teknik eğitime devam eden öğrenci ve çırakların,
-Temel mesleki ve teknik eğitimlerini tamamlamış ancak aktif çalışma hayatına girmemiş mezunların,
-Programlı ve belgeye dayalı mesleki eğitim almakta olan mesleki yeterliliğe sahip usta vb. olarak çalışanların
-Yukarıda sayılanların mesleki ve teknik eğitiminden sorumlu personelin
mesleki ve kişisel gelişimleri için yurtdışı faaliyetlere katılımlarını sağlayabileceklerdir.
2 günden 365 güne kadar değişiklik gösteren işletmede beceri eğitimi ve staj, işbaşı eğitimi, kurs, mesleki beceri yarışmaları vb. yurtdışı faaliyet türlerine ilişkin detaylar için Program Rehberi incelenmelidir.
Akredite edilen kurum ve kuruluşlar belirli dönemlerde faaliyetlerine ilişkin sunacakları raporlar ve tabi tutulacakları izleme ve kontrol faaliyetlerine göre değerlendirileceklerdir. Değerlendirme sonuçlarına göre Ulusal Ajans akredite edilen kurum/kuruluşların hibe miktarlarını sınırlandırabilir, akreditasyonu askıya alabilir veya sonlandırabilir.
Yukarıda “Kimler başvuru yapabilir” sorusunun cevabında belirtilen şartları taşıyan tüzel kişiliği haiz kurum ve kuruluşlar tarafından tek başına Akreditasyon başvurusu yapılabileceği gibi, Türkiye’de faaliyet gösteren bu tür kurum ve kuruluşlardan oluşturulması planlanan hareketlilik konsorsiyumunun koordinatörü bir kurum tarafından da Akreditasyon başvurusu yapılabilir. Hareketlilik konsorsiyumunun koordinatörü olarak başvuru yapılması halinde, başvuru sırasında konsorsiyum üyelerinin tam listesi istenmemekle birlikte, konsorsiyumun gerekçesi, yapısı ve benzeri hususlarda başvuru formunun ilgili bölümünde bilgi verilmelidir.
Çevrim içi başvuru formunda soldaki listede Contex (İçerik) başlığıyla yer alan ilk bölümde tek başına bir kurum olarak mı yoksa bir hareketlilik konsorsiyumunun koordinatörü olarak mı başvuru yapılacağı tercih edilmelidir. Başvuru formunun devam eden bölümlerindeki sorular bu tercihe göre değişiklik gösterecektir.
Akreditasyon sonrası projelerin uygulanması sürecinde konsorsiyum üyesi kurumların da faaliyetlerini ve katılımcılarını etkileyen kararları alma süreçlerine katılması ve yurtdışı faaliyetlere ilişkin görevleri yerine getirmeleri gerektiği unutulmamalıdır.
Akreditasyon başvuru formunda yapılan konsorsiyum tercihi ve gerekçesi çerçevesinde, Akreditasyon sonrası uygulama sırasında, konsorsiyum üyeleri değiştirilebilir veya yeni üyeler eklenebilir. Bu ve benzer konsorsiyum kuralları için Program Rehberi incelenmelidir.
2021-2027 Program döneminde Mesleki Eğitim Hareketliliğinden yararlanmak için tek yöntem akreditasyon olmayıp akredite olamayan kurum/kuruluşlara yönelik, mevcut program döneminde uygulanmakta olan faaliyetlere benzer nitelikte kısa dönemli projeler için Avrupa Komisyonu tarafından hazırlıklar sürdürülmektedir. Söz konusu proje başvuruları için 2024 Teklif Çağrısına bakılabilir.
Uluslararasılaşma Stratejisi
Başvuru sahibi kurum, Erasmus Planı kapsamında iki yıl ila beş yıllık planlama yaparak uluslararası hareketliliklere neden ihtiyaç duyduğunu ve bu hareketliliklerle mesleki eğitim ve diğer ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını ve sorunlarını nasıl gidereceğini; bu hareketliliklere ilişkin asli görevleri yerine getirebilecek sayıda ve yeterlilikte proje ekibinde yer alacak kişilerin finansal konular, katılımcıların hazırlığı, lojistik ve pratik düzenlemeler, yurtdışı faaliyetlerin içeriğinin belirlenmesi, takibi ve değerlendirilmesi, ortak kuruluşlarla iletişim vb. görev dağılımlarını ve diğer konuları başvuru formunun ilgili bölümlerinde ve gerekli görülmesi halinde strateji belgesi vb. ekli dokümanlarda ortaya koymalıdır.
Başvuru formunda istenen bilgilere dair detaylı bir uluslararasılaşma stratejisinin veya başka bir tür kurumsal gelişim stratejisinin ayrı bir ek olarak başvuruya eklenmesi tavsiye edilir. Ekli dokümanda verilen bilgilerin başvuru formunda verilen bilgilerin aynısı veya genişletilmiş hali olmamasına dikkat edilmelidir.
Akreditasyon başvurusu, ilgili dokümanlara uygun olarak katılımcı kurumlar ve bireylerin ihtiyaç ve hedefleri doğrultusunda bizzat başvuru sahibi kurum tarafından hazırlanmalıdır. Başvuru sahibi kurumların herhangi bir kişi veya firma ile Akreditasyon sonrası hibenin tamamını veya bir kısmını üçüncü taraflara devreden bağlayıcı her türlü düzenlemeden kaçınmaları gerekmektedir. Başvuru sahibi kurumların, Akreditasyon sonrası uygulanacak projelerdeki asli görevlerini hiçbir surette üçüncü taraflara devredemeyeceği unutulmamalıdır.
Başvuru hazırlık sürecinde, yalnızca Türkiye Ulusal Ajansından bilgi desteği alınması ve her türlü soru için Türkiye Ulusal Ajansı uzmanlarıyla iletişime geçilmesi önem arz etmektedir.
Başvuru, kurumsal nitelikte olduğundan başvuru formunda belirtilecek yasal temsilciye ait e-posta adresinin, kurumsal e-posta adresi olmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Başvuru sahibi kurum, iki yıl ila beş yıl plan dahilinde yurtdışı kurumlarla hali hazırda gerekli bağlantıları kurmuş olmalı ve bu bağlantıları hakkında başvuru formunun ilgili bölümünde veya tavsiye edildiği üzere başvuru formuna ekleyecekleri strateji belgesinde detaylı bilgi vermelidir.
Başvuru sahibi kurumun bağlantılı olduğu yurtdışı işletme veya mesleki eğitim kurumlarının, başvuru sahibi kuruma özel ve katılımcıların ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikteki olmalarına ve geçmiş yıllarda Türkiye’den veya farklı ülkelerden çok sayıda projeye ev sahipliği yapmamış olmalarına dikkat edilmelidir. Çok sayıda projeye ev sahipliği yapan kurumların, Program kurallarına uygun faaliyet yaptıramama ve katılımcıların öğrenme ihtiyaçlarını karşılayamama riski bulunmaktadır.
Mesleki eğitim almakta olan öğrenci, çırak, mezun ve çalışanlar ile bunların mesleki eğitiminden sorumlu personel katılımcıların yurtdışı faaliyet sırasında muhataplarıyla iletişim kurarken tercüman kullanmaları faaliyetin doğası gereği uygun değildir. Bu nedenle beceri eğitimi, staj, işbaşı eğitimi vb. yurtdışı faaliyetler sırasında muhataplarıyla doğrudan iletişim kurabilecek seviyede yabancı dil yeterliliğine sahip katılımcıların seçilmesi veya katılımcı adaylarının, iletişim kurmada zorlanmayacak şekilde ve ölçülebilir nitelikte bir yabancı dil hazırlık sürecine tabi tutulmaları için uzun vadeli (iki yıl ila beş yıl) bir planlamanın yapılması önem arz etmektedir.
Yabancı dil hazırlık stratejisinin eğitim alan veya eğitimden sorumlu personel ayırımı yapmaksızın kurum ve kuruluşlardaki tüm katılımcı adaylarını kapsayacak şekilde oluşturulmasına dikkat edilmelidir. Yabancı dil stratejisine ilişkin başvuru formunda ve varsa ekindeki strateji belgesinde detaylı bilgi verilmelidir.
Uluslararasılaşma stratejisi hazırlarken Avrupa Komisyonu tarafından 2014-2020 dönemi için hazırlanmış olan rehberden yararlanılabilir.
Hazırlık sürecinde talep ve sorularınızı meslekiegitim@ua.gov.tr adresine iletebilirsiniz.